ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ως παράγοντα κινδύνου καρκίνου του μαστού ορίζουμε οτιδήποτε αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού. Όμως, έχοντας έναν ή ακόμα και περισσότερους παράγοντες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξετε καρκίνο .
Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

 • Το φύλο. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από ότι οι άνδρες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
 • Η ηλικία. Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία.
 • Ιστορικό υγείας. Εάν είχατε κάνει βιοψία μαστού και βρέθηκε καρκίνωμα ή υπερπλασία του μαστού, έχετε αυξημένο κίνδυνο. Επίσης, εάν είχατε καρκίνο του μαστού σε ένα στήθος, έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο άλλο στήθος.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Εάν στο οικογενειακό σας περιβάλλον έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.
 • Κληρονομικά γονίδια. Υπάρχουν ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο και μπορούν να μεταδοθούν από τους γονείς στα παιδιά. Οι πιο γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις είναι τα BRCA1 και BRCA2.
 • Έκθεση σε ακτινοβολία.
 • Παχυσαρκία
 • Έμμηνος ρύση σε πολύ νεαρή ηλικία. Η έναρξη πριν από την ηλικία των 12 αυξάνει τον κίνδυνο.
 • Εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία. Εάν ξεκινήσατε την εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού.
 • Έχοντας το πρώτο σας παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Οι γυναίκες που δεν ήταν ποτέ έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που είχαν μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες.
 • Ορμονοθεραπεία εμμηνόπαυσης.
 • Κατανάλωση αλκοόλ.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

VIDEOS

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

Πάνω από 25 έτη εμπειρία στην συνολική αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο
Πολυετής υπηρεσία στα 2 μεγαλύτερα Ογκολογικά Νοσοκομεία της Αθήνας, το Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», σαν Επιμελητής και σαν Διευθυντής Ογκολογικών Κλινικών
Η συνεχής ενασχόληση με την έρευνα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και την εγγύηση της βαθιάς κατανόησης της βιολογίας και της συμπεριφοράς των καρκίνων με συνέπεια την πλέον τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση
Τα 7000 και άνω περιστατικά καρκίνου, που έχουν αντιμετωπιστεί σε όλα αυτά τα χρόνια και οι πολλές χιλιάδες θεραπειών έχουν εμπλουτίσει τόσο την βαθιά επιστημονική κατανόηση, όσο και την αντίληψη της επίδρασης της ασθένειας στην ψυχολογία και την καθημερινότητα του ασθενούς
Η αντιμετώπιση του κάθε καρκινοπαθούς ως μοναδικού ανθρώπου με την ψυχοσύνθεση και τις ιδιαιτερότητες του δημιουργεί προϋποθέσεις εξαιρετικής συνεργασίας, κοινού αγώνα και ανθρώπινου «δεσίματος». Τα καλά λόγια των ιδίων των ασθενών αποτελούν το κίνητρο συνέχισης του αγώνα μας με την απαιτούμενη σοβαρότητα και με δημιουργικό ενθουσιασμό
Η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση σώζουν ζωές και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του λειτουργήματος μας
Η συνεχιζόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα με την συμμετοχή στην συγγραφή συγγραμμάτων και την Διεύθυνση Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Κλινικής Ογκολογίας, έδωσε ερεθίσματα συνεχούς επιστημονικής ενημέρωσης, αλλά και επαφής με νεότερους συναδέλφους
Στο Τμήμα μας εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις θεραπείες με μοριακό στόχο και την ανοσοθεραπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ