ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

  Ο καρκίνος του μαστού οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων του οργάνου. Για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου του μαστού, θα πρέπει αρχικά  να κατανοήσουμε την διαδικασία ανάπτυξης όλων των καρκίνων.

  Ο καρκίνος οφείλεται σε μεταλλάξεις, δηλαδή μη φυσιολογικές αλλαγές σε γονίδια, που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και την ομαλή, υγιή λειτουργία των κυττάρων. Τα γονίδια βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων. που θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με “θάλαμο ελέγχου” για το κάθε κύτταρο. Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα κύτταρα ακολουθούν ένα κύκλο ζωής: γεννιούνται, πεθαίνουν και αντικαθίστανται από νέα υγιή κύτταρα. Μεταλλάξεις σε γονίδια, επηρεάζουν την δυνατότητα των κυττάρων να διαιρούνται και να ακολουθούν τον ομαλό κύκλο ζωής τους, με αποτέλεσμα να γεννιούνται μη φυσιολογικά, καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και δημιουργούν καρκινικούς όγκους .

  Ένας όγκος μπορεί να είναι καλοήθης (δεν προσβάλλει άλλα μέρη του σώματος και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία, εκτός από την αύξηση του μεγέθους, που μπορεί να δημιουργήσει τοπικά προβλήματα) ή κακοήθης (δυνητικά επικίνδυνος τοπικά αλλά και λόγω των μεταστάσεων σε άλλα όργανα). Η λέξη καρκίνος αφορά μόνο τους κακοήθεις όγκους.

  Ο γυναικείος μαστός αποτελείται από λίπος, συνδετικό ιστό και χιλιάδες λοβίων, που είναι οι μικροί αδένες, που παράγουν το γάλα. Το γάλα της θηλάζουσας μητέρας μεταφέρεται από μικρούς αγωγούς, τους πόρους, στην θηλή, απ΄όπου γίνεται ο θηλασμός

  Ο όρος καρκίνος μαστού αναφέρεται σε κακοήθεις όγκους, που προέρχονται από κύτταρα των λοβίων (λοβιακός καρκίνος) ή από κύτταρα των πόρων,  (πορογενής καρκίνος). Σπάνια όμως αναπτύσσονται κακοήθειες και από τον λιπώδη ή τον ινώδη ιστό του μαστού, που ονομάζονται σαρκώματα.

  Με την πάροδο του χρόνου, τα καρκινικά κύτταρα προσβάλλουν και “κολλάνε” (διηθούν) τους υγιείς ιστούς, που τους περιβάλλουν και προχωρούν μέσα από μικρά αγγεία (λεμφαγγεία) στους λεμφαδένες, που είναι τα “φίλτρα” για τις ξένες ουσίες, που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Μέσα από τους λεμφαδένες, μεταναστεύουν και πηγαίνουν σε άλλους ιστούς, σε άλλα όργανα, δημιουργώντας νέους όγκους (μεταστάσεις)

  Ο καρκίνος του μαστού, όπως και οι άλλοι καρκίνοι, οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες (μεταλλάξεις), οι οποίες παρουσιάζονται στην πορεία της ζωής μας και οφείλονται σε εξωγενείς κυρίως παράγοντες. Ένα μικρό ποσοστό, 5-10% του καρκίνου του μαστού, οφείλεται σε μεταλλάξεις, που κληρονομούνται από την οικογένεια της μητέρας ή του πατέρα και αποτελεί τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και/ή των ωοθηκών.

  Σήμερα γνωρίζουμε κάποιους παράγοντες κινδύνου, που βοηθούν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή. Η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η βελτίωση της διατροφής και η καθημερινή άσκηση, μειώνουν τον κίνδυνο χωρίς να τον εξαλείφουν, τόσο των υγειών όσο και των ασθενών. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή/και ωοθηκών, από την οικογένεια της μητέρας ή του πατέρα, θα πρέπει να συζητείται με τους ειδικούς και μέσα από την διαδικασία της γενετικής συμβουλευτικής, να αποφασίζεται αν χρειάζεται γονιδιακός έλεγχος και ειδικά μέτρα πρόληψης ή πρώιμης διάγνωσης.

  Συμπτωματολογία

  Το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι μία ψηλαφητή διόγκωση, συνήθως ανώδυνη. Η ψηλαφητή διόγκωση όμως δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να ξέρει ότι αν παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα ή σημεία, θα πρέπει να επισκέπτεται τον Χειρουργό μαστού ή τον Ογκολόγο.

  Ψηλαφητή διόγκωση

  Πόνο στον μαστό ή στην μασχάλη, που δεν σχετίζονται με την περίοδο

  Ερυθρότητα ή δέρμα του μαστού, που γίνεται σαν την φλούδα του πορτοκαλιού

  Ερυθρότητα γύρω από την θηλή

  Διόγκωση σε μία από τις μασχάλες

  Έκκριμα, μερικές φορές αιματηρό, από την θηλή

  Αλλαγές της θηλής, όπως εισολκή

  Αλλαγές του μεγέθους του μαστού

  ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  VIDEOS

  ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

  Πάνω από 25 έτη εμπειρία στην συνολική αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο
  Πολυετής υπηρεσία στα 2 μεγαλύτερα Ογκολογικά Νοσοκομεία της Αθήνας, το Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», σαν Επιμελητής και σαν Διευθυντής Ογκολογικών Κλινικών
  Η συνεχής ενασχόληση με την έρευνα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και την εγγύηση της βαθιάς κατανόησης της βιολογίας και της συμπεριφοράς των καρκίνων με συνέπεια την πλέον τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση
  Τα 7000 και άνω περιστατικά καρκίνου, που έχουν αντιμετωπιστεί σε όλα αυτά τα χρόνια και οι πολλές χιλιάδες θεραπειών έχουν εμπλουτίσει τόσο την βαθιά επιστημονική κατανόηση, όσο και την αντίληψη της επίδρασης της ασθένειας στην ψυχολογία και την καθημερινότητα του ασθενούς
  Η αντιμετώπιση του κάθε καρκινοπαθούς ως μοναδικού ανθρώπου με την ψυχοσύνθεση και τις ιδιαιτερότητες του δημιουργεί προϋποθέσεις εξαιρετικής συνεργασίας, κοινού αγώνα και ανθρώπινου «δεσίματος». Τα καλά λόγια των ιδίων των ασθενών αποτελούν το κίνητρο συνέχισης του αγώνα μας με την απαιτούμενη σοβαρότητα και με δημιουργικό ενθουσιασμό
  Η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση σώζουν ζωές και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του λειτουργήματος μας
  Η συνεχιζόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα με την συμμετοχή στην συγγραφή συγγραμμάτων και την Διεύθυνση Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Κλινικής Ογκολογίας, έδωσε ερεθίσματα συνεχούς επιστημονικής ενημέρωσης, αλλά και επαφής με νεότερους συναδέλφους
  Στο Τμήμα μας εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις θεραπείες με μοριακό στόχο και την ανοσοθεραπεία.

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ